Doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet heb je doorlopend geld achter de hand. Vaak is de rente ook voordelig, je betaalt namelijk alleen de rente over het opgenomen bedrag. Bij de meeste banken krijg je elke maand een overzicht van je openstaande leningen.

Bij een doorlopend krediet kan je van te voren een bedrag vaststellen wat je maximaal wilt lenen, hierna ben je vrij om de bepalen hoeveel je van deze lening opneemt.De looptijd staat niet vast, je kan continue opnieuw geld lenen.

Elke maand los je een vast bedrag af, maar het is ook mogelijk om onbeperkt meer af te lossen. In het maandbedrag is de aflossing en de variabele rente berekend. Je hebt een variable looptijd omdat dit onder meer afhangt van de rentestand en het bedrag dat je reeds hebt opgenomen.

Een doorlopend krediet kan omschreven worden als een consumptieve vorm van krediet, waarbij het leenbedrag tijdens de looptijd helemaal of gedeeltelijk steeds weer kan worden opgenomen. Ook is het mogelijk om geheel boetevrij elke keer geld af te lossen op het doorlopend krediet en bovendien heeft een doorlopend krediet als voordeel, dat er alleen een rentevergoeding is verschuldigd over het bedrag dat is opgenomen van de leensom.

Wanneer kiezen voor een doorlopend krediet?
De situatie waarin het handig is om te kiezen voor een doorlopend krediet is natuurlijk per individu verschillend. Er kan wel gezegd worden dat deze vorm van lening voordelig is voor mensen die met enige regelmatig over extra geld willen beschikken, maar die financieel ook de mogelijkheid hebben om steeds weer geld af te lossen, zodat de rentelasten beperkt kunnen blijven. Het is ook een handige vorm van krediet in het geval de kosten voor het doel van het leenbedrag vooraf niet helemaal bepaald kunnen worden. Er hoeft immers, in tegenstelling tot bij een persoonlijke lening, alleen maar rente betaald te worden over het opgenomen leenbedrag. Een van de nadelen van een doorlopend krediet kan wel zijn, dat er geen einde aan verbonden is en de lening dus een langlopende lening kan worden. Dit is natuurlijk geen enkel probleem als bedragen tussentijds steeds worden afgelost.

Bkr en doorlopend krediet
Bij het aanvragen van een lening en dus ook bij het aanvragen van een doorlopend krediet, zal de kredietwaardigheid van de aanvrager getoetst moeten worden. Deze toetsing zal gedaan worden bij het Bureau Krediet Registratie, waar gecontroleerd kan worden of de aanvrager nog andere leningen heeft openstaan en of er problemen zijn ontstaan met het aflossen van bestaande leningen. Wordt de kredietwaardigheid van de aanvrager van het doorlopend krediet positief beoordeeld, dan kan de kredietaanbieder het doorlopend krediet beschikbaar stellen aan de aanvrager. De hoogte van het doorlopend krediet zal afhankelijk zijn van de wens van de aanvrager in combinatie met de maandelijkse inkomsten en uitgaven. Voor een indicatie van het leenbedrag van een doorlopend krediet, wordt aangeraden om gebruik te maken van de rekenmodules die op meerdere financiële websites te vinden zijn.

Doorlopend krediet aanvragen
Consumenten kunnen uiteraard bij hun eigen bank terecht om een doorlopend krediet aan te vragen. De vraag is echter of het altijd de meest voordelige keuze is om direct naar de eigen bank te stappen. Er zijn natuurlijk veel meer aanbieders van een doorlopend krediet op de financiële markt te vinden en het kan dan ook gunstiger zijn om eerst een aantal vergelijkingen uit te voeren. Er zijn websites die een overzicht bieden van de meeste voordelige aanbieders van een doorlopend krediet, maar het is ook niet onverstandig om zelf eens op onderzoek uit te gaan. In principe is het vrij simpel om online meerdere offertes voor een doorlopend krediet aan te vragen. Het kost weinig tot geen moeite, maar het kan uiteindelijk wel een enorme besparing op de kosten van het geld lenen opleveren. De grootste winst kan behaald worden in het vergelijken van de rentepercentages eventueel in combinatie met aanvullende voorwaarden. De hoogte van de rente zal tenslotte invloed hebben op de kosten van het doorlopend krediet. Het advies is dan ook om meerdere offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken.

Geef een reactie